”Barn behöver böcker att spegla sig i”
Den lättlästa och tankeväckande barnboken Haj-Jenny är Lisa Lundmarks debut. Här berättar författaren själv om den tysta karaktären Jenny, och om varför hon tycker att boken behövs.
(scrolla ner för fler boktips)
Hej Lisa Lundmark! Hur mår du?
Jag mår bra, tack!
Vi gillar din bok Haj-Jenny. Hur skulle du själv beskriva boken
för någon som inte hunnit läsa den?
Haj-Jenny handlar om ett tyst barn som inte vill behöva ändra sig. Skolan och hennes mamma är oroliga för henne och vill att hon ska ta mer plats. Jenny gör vad hon kan för att få omgivningen att förstå och få vara den hon är.
Tala om tystnad är ett projekt som arbetar med att synliggöra selektiv mutism. Flera familjer vi varit i kontakt med brukar läsa din bok för sina barn. Har Jenny SM?
Jag har inte tänkt på några specifika diagnoser när jag skrivit boken. Men blir förstås glad om barn med icke-normativ funktionalitet kan känna igen sig i den. Till exempel barn med selektiv mutism. Jag tänker att även barn med autism skulle kunna känna igen sig.
Haj-Jenny är din debutbok. Hur fick du idén att skriva den?
Jag är själv en tyst person och önskar att det funnits böcker där det gestaltades positivt när jag var barn. Därför ville jag skriva Haj-Jenny.
Boken gav dig Författarförbundets pris Slangbellan, för bästa
barn- och ungdomsbok. Nomineringen löd: På ett enkelt språk och med underfundig humor gestaltar Lisa Lundmark i Haj-Jenny den stora livsutmaningen att våga stå för den man är – även om man inte tar plats och pratar högt i klassrummet som alla andra. Den lekfulla symboliken med hajen är välfunnen, mitt i prick i barnets fantasi. Hur kändes det att läsa det?
Jag blev jätteglad. Jag hade nog väntat mig mer negativa reaktioner på boken så blev glad att den togs emot så bra och dessutom fick priser. Priset gör ju också att boken sprids och får mer uppmärksamheten vilket förhoppningsvis gör att den når ut till fler barn.
Behövs det fler böcker i ämnet tycker du?
Det behövs alltid fler böcker om det icke-normativa. Det är superviktigt med representation och att barn utanför normer har böcker att spegla sig i.
Har du några liknande barnböcker att rekommendera?
Jag kan rekommendera Nathalie Ruejas Jonsons bilderbok ”Låtsasheten”. Den handlar också om tysta barn, och om att vara autistisk.
Kommer du att skriva fler böcker?
Jag skriver på flera olika bokprojekt för barn i olika åldrar. Men jag har ingen mer utgivning planerad som det ser ut just nu.
Vad gör du när du inte skriver?
När jag inte skriver så jobbar jag med trädgård på ett bostadsbolag.
Vad gör du i sommar?
Då börjar jag plugga till trädgårdsmästare.
Tips! Lyssna på boken Haj-Jenny i Barnradion. Här finns alla avsnitt: https://sverigesradio.se/hajjennyibarnradion
Fler boktips
Vår vän Sarah Nyberg Pergament arbetar som logoped och delar här med sig av sina bästa barnbokstips för barn.
Ålder 3-6 år
Lisa Aisito: Odd är ett ägg. ”Vackert, roligt och lite sorgligt om en liten ängslig kille.”
Hanna Arnesen: På natten flyger vi. ”Boken berättar om den lille prinsen och hans mödosamma resa till jorden och vilka han träffar på vägen. Personer som ofta strävar mot helt omöjliga och oförnuftiga uppgifter. Den ende som ger honom glädje och insikt är en liten räv som öppnar hans ögon inför det viktigaste i livet….”
Eva Eriksson: Malla handlar. ”Malla får gå alldeles själv och handla. Hon håller portmonnän i handen och väntar på sin tur. När hon har handlat ska hon gå samma väg tillbaka. Påsen är lite stor bara. Och den är tung! Varför måste hon handla något så tungt? Dumma mormor, tänker Malla. Det kör ihop sig lite för Malla, men ur misstagen växer mognaden. Eva Eriksson har skapat en fin klassiker, som nominerades till Augustpriset när den kom ut första gången.”
Alicia Potter, Birgitta Sif: Fröken Hazeltines hem för blyga och ängsliga katter. ”När fröken Hazeltine öppnar sin skola för blyga och ängsliga katter dyker många upp. En katt som är rädd för fåglar. En som springer och gömmer sig för möss. En som inte kan klättra i träd. En som inte kan hålla svansen högt. Fröken Hazeltine ger dem alla nyttiga lektioner. Men plötsligt en dag, när katterna vaknar upp, så är deras kära fröken försvunnen. Hur ska de klara sig nu? Och vad kan de, som är så blyga och ängsliga, göra för att hitta henne?”
Pija Lindenbaum: Gittan och gråvargarna. Ingen rädder för vargen här! I varje fall inte Gittan. Gittan tappar bort dagis men hittar gråvargarna. Vargarna blir hennes vänner och magiska saker händer. Boken vann Augustpriset för bästa barnbok 2000. Motiveringen lyder: ”Vad betyder väl en äcklig daggmask när man i fantasin kan dressera en varg? Klokt och kaxigt beskriver Pija Lindenbaum hur liten flicka förvärvar stort mod.”
Anna Platt: Sahar som inte syns. ”Sahar syns inte. Förut syntes hon jättebra. Men när Lo bjöd alla utom Sahar på sitt kalas, började Sahar att suddas ut. Sedan slutade de andra barnen att hälsa. Och till sist blev hon alldeles osynlig. Men en dag händer någonting. Någon får syn på Sahar!”
Johan Unenge: Alla tittar på Alfred. ”Alfred tycker inte om när man tittar på honom. Varje gång någon gör det så krymper han en aning. Det vimlar av ögon överallt. Och Alfred blir bara mindre och mindre. ”Hur liten kan en pojke bli egentligen?” undrar hans föräldrar. Men en dag när Alfred är på kalas råkar han göra något så att alla skrattar. Då börjar han växa igen. Och växa. Och VÄXA! Men vad händer när man blir så stor att inga andra längre får plats?”
Birgitta Sif: Freja Dahl som älskade att dansa . ”Freja Dahl som älskade att dansa är en tänkvärd och gripande berättelse som många kan känna igen sig i. Freja Dahl är en liten flicka som inget hellre vill än att dansa. Och så länge ingen tittar på dansar hon så ofta hon kan, men så fort hon inser att någon tittar blir hon blyg, nervös och osäker och slutar i stället. Ett möte med en ännu yngre flicka förändrar dock henne och ger henne mod till att leva ut och vara sig själv även när andra tittar på.”
Thomas Tidholm: Balladen om Marjan och Rolf. ”En vacker historia för alla som gillar sagor och hjältar, om Marjan och hennes Rolf, som inte riktigt passar in.”
Tove Jansson: Vem ska trösta knyttet. ”En riktig bilderboksklassiker om det ensamma lilla knyttet som möter homsor, en mumrik, hemuler och filifjonkor. Men som är alldeles för blyg för att ge sig tillkänna. Så en dag får han syn på en flaskpost….”
Klintwall och LeCorney: Veterinären som var rädd för hundar. Hjälp ditt barn att övervinna sina rädslor. ”Veterinären som var rädd för hundar är skriven för barn i åldern 3-8 år. Den baseras på vetenskapliga metoder som används i KBT och hjälper dig att prata med barn om rädslor och om hur de går att övervinna.”
Ålder 6-9 år
Ulf Stark: Åskan. ”Finstämd och rolig sommarlovshistoria om ensamhet och vänskap”
Ulf Stark: Vill du se en stjärna. ”En rolig och underhållande historia där alla önskedrömmar slår in till 100 procent. Så kan det gå!” Ingalill Mosander, Aftonbladet
Ellen Karlsson: Snöret, fågeln och jag. ”Finstämd kapitelbok med både djup och humor! Äntligen ska Selma få vara på landet med mormor och morfar. Där behöver hon inte bry sig om att hon inte har någon bästis. Men fågeln pickar på och påminner henne hela tiden. Då är det bra att Snöret finns. Hon är lite galen och gör precis som hon vill. Och plötsligt pickar inte fågeln lika mycket längre.”
Ylva Karlsson: Ossians ovanliga nanny. ”En modern högläsningsbok – dras med in i Ossians magiska värld!- Ossian, ropviskade Samuel. Det är en tant i trädet. Jag lovar. En med paraply …När nannyn Petronella kommer till Ossians familj börjar märkliga saker att hända. Tavlor får liv, en magisk gungstol får stor betydelse och det visar sig att Petronella både kan styra över vädret och hjälpa Ossian att våga mer.”
Håkon Övreås: Brune. ”På dagen är Rune Rune, men på natten är Rune Brune – en superhjälte som inte är rädd för någonting. En fantastisk bok om vänskap, saknad och vad som händer när superkrafterna inte riktigt räcker till.”
Bruce King: Superbjörnens samlade äventyr. ”Du får följa Tryggves äventyr både på jorden och i rymden, 17 fantastiska berättelser som lär ut världens viktigaste kunskaper. Till exempel att: Ta hand om varandra, istället för att retas och mobbas– Alla människor (och björnar) är lika mycket värda – Vi måste ta hand om vår jord– Allt är möjligt– Du kan bli vad du vill– Allt det magiska som händer när du är snäll.”
Elias Våhund, Agnes Våhlund: Handbok för superhjältar. ”Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska!”
Jo Salmson: Drakriddare. ”Drakriddare – hisnande fantasyserie för nybörjarläsare! Spännande och lättläst om tiggarpojken Tam som blir utvald till drakriddare….”
Ylva Hällen: Ylvania- Sagan om ljusbäraren. ”Mystiska varelser, väl bevarade hemligheter och fyra utvalda barn som måste besegra ondskan. Mio, min Mio möter Harry Potter i ett sträckläsningsäventyr för barn som suttit klistrade framför Bolibompas Ylvania – och alla andra som gärna drömmer sig bort till andra världar. Ylvania – sagan om ljusbäraren tar vid tio år efter händelserna i teveserien.”
Emma Fäldt: Den bästa spelaren. ”Fian ska åka på tennisläger. Det känns spännande och ganska nervöst. Hon har aldrig varit på läger förut. Och hon känner ingen av de andra spelarna. Tror hon i alla fall. Men så får hon syn på ett bekant ansikte. Det är någon hon inte vill träffa mer. Aldrig någonsin. Hur blir det nu på lägret?”
Barbro Lindgren: Lilla sparvel. ”Barbro Lindgrens tre böcker Lilla Sparvel, Stora Sparvel och Bara Sparvel handlar om flickan Sparvel och hur hon tänkte och kände när hon var mellan fem och åtta år gammal. När böckerna utgavs första gången var de försedda med en varningstext om att de borde läsas i sällskap med vuxna. Genom att på ett mirakulöst sätt anta den lilla flickans perspektiv lyckas Barbro Lindgren skildra hennes upplevelser precis så nakna – och hemska – som man föreställer sig att de kunde vara.”
Ålder 9-12 år
Elena Favilli, Fransesca Cavallo: Godnattsagor för rebelltjejer. ”Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar.”
Michael Ende: Den oändliga historien. ”Livet förändras för alltid för Bastian den dagen då han stjäl en bok från ett antikvariat, gömmer sig på skolans vind och börjar läsa Bastian blir indragen i en magisk värld och plötsligt ligger det förtrollade landet Fantásiens öde i hans händer! En läsupplevelse! En bok om vänskap och kärlek, sorg och saknad och om att förstå sitt eget värde.”
Astrid Lindgren: Ronja Rövardotter, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta. ”Spännande klassiker om modiga barn.”
Barbro Lindgren: ”I Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner skildrar Barbro Lindgren sin egen uppväxt, från tio till femton års ålder. Det är en uppriktig och gripande berättelse om en ung människas första möte med livets realiteter, de stora gåtorna sorgen, döden och kärleken, skriven utifrån barnets perspektiv. Böckerna räknas som moderna svenska klassiker och har sedan de första gången utkom 1971-1973 ständigt fått nya läsare.”