Boktips för barn

”Barn behöver böcker att spegla sig i”

Den lättlästa och tankeväckande barnboken Haj-Jenny är Lisa Lundmarks debut. Här berättar författaren själv om den tysta karaktären Jenny, och om varför hon tycker att boken behövs.Hej Lisa Lundmark! Hur mår du? 
Jag mår bra, tack!

Vi gillar din bok Haj-Jenny. Hur skulle du själv beskriva boken
för någon som inte hunnit läsa den?
Haj-Jenny handlar om ett tyst barn som inte vill behöva ändra sig. Skolan och hennes mamma är oroliga för henne och vill att hon ska ta mer plats. Jenny gör vad hon kan för att få omgivningen att förstå och få vara den hon är.

Tala om tystnad är ett projekt som arbetar med att synliggöra selektiv mutism. Flera familjer vi varit i kontakt med brukar läsa din bok för sina barn. Har Jenny SM?
Jag har inte tänkt på några specifika diagnoser när jag skrivit boken. Men blir förstås glad om barn med icke-normativ funktionalitet kan känna igen sig i den. Till exempel barn med selektiv mutism. Jag tänker att även barn med autism skulle kunna känna igen sig.

Haj-Jenny är din debutbok. Hur fick du idén att skriva den?
Jag är själv en tyst person och önskar att det funnits böcker där det gestaltades positivt när jag var barn. Därför ville jag skriva Haj-Jenny.

Boken gav dig Författarförbundets pris Slangbellan, för bästa
barn- och ungdomsbok. Nomineringen löd: På ett enkelt språk och med underfundig humor gestaltar Lisa Lundmark i Haj-Jenny den stora livsutmaningen att våga stå för den man är – även om man inte tar plats och pratar högt i klassrummet som alla andra. Den lekfulla symboliken med hajen är välfunnen, mitt i prick i barnets fantasi. Hur kändes det att läsa det?

Jag blev jätteglad. Jag hade nog väntat mig mer negativa reaktioner på boken så blev glad att den togs emot så bra och dessutom fick priser. Priset gör ju också att boken sprids och får mer uppmärksamheten vilket förhoppningsvis gör att den når ut till fler barn.

omslagsbild-haj-jenny
Lisa Lundmark

Författaren Lisa Lundmark. Foto: Lisa McKey.

Behövs det fler böcker i ämnet tycker du?
Det behövs alltid fler böcker om det icke-normativa. Det är superviktigt med representation och att barn utanför normer har böcker att spegla sig i.

Har du några liknande barnböcker att rekommendera?
Jag kan rekommendera Nathalie Ruejas Jonsons bilderbok ”Låtsasheten”. Den handlar också om tysta barn, och om att vara autistisk.

Kommer du att skriva fler böcker?
Jag skriver på flera olika bokprojekt för barn i olika åldrar. Men jag har ingen mer utgivning planerad som det ser ut just nu.

Vad gör du när du inte skriver?
När jag inte skriver så jobbar jag med trädgård på ett bostadsbolag. 

Vad gör du i sommar? 
Då börjar jag plugga till trädgårdsmästare.

Tips! Lyssna på boken Haj-Jenny i Barnradion. Här finns alla avsnitt: https://sverigesradio.se/hajjennyibarnradion