Coronaviruset har förändrat världen och vi med den. Den stora utmaningen för oss alla är att hitta nya vägar i nya omständigheter.  Att vara förälder till ett barn med selektiv mutism kan även under de bästa förutsättningar vara rätt utmanande, men i nuvarande pandemi kan det bli ytterligare en dimension av svårigheter att ta sig igenom. 

Du kanske är orolig över hur du får ditt barn att gå vidare med de framsteg de gjort, hur man kan förhindra regression och hur man hanterar deras ökade ångest. Här är några tips från SMA som kan hjälpa dig och ditt barn att hantera denna nya situation och de känslor som kan uppstå.

  1. Träna på avslappnande aktiviteter 

Att hantera dina egna oroskänslor och att hjälpa ditt barn med att hantera sina, är ett viktigt första steg i denna process. Att använda mindfulness eller meditationstekniker kan vara till hjälp för att minska oroliga tankar. Använd ett positivt språk för att visa för ditt barn att även om du känner dig orolig, har du fortfarande kontroll och att allt kommer att ordna sig. Du kan till exempel säga ”Jag känner mig orolig idag, men jag vet att den här känslan kommer att gå över och jag kommer att må bättre igen.” Det kan hjälpa barnen att förstå att ångest är något som är normalt och kan hanteras, snarare än något att vara rädd för. Försök att hitta på aktiviteter som hjälper dig och ditt barn att känna lugn och trygghet. Träna tillsammans, lek utomhus, lägg pussel, pyssla, baka eller laga mat är exempel på aktiviteter som kan hjälpa dig att fokusera på annat och bli lugn.

2. Hitta nya sätt att fortsätta behandlingen på

I tider av social distansering kan det vara svårt att fortsätta med behandling på mottagning. Vissa regioner erbjuder terapi via appen ”Alltid Öppet”. Forskning visar att onlineterapi kan vara ett effektivt sätt vid behandling av selektiv mutism och andra ångeststörningar. Kontakta din behandlande specialist för att se om det här är en tjänst som de erbjuder. Förvänta dig inte att ditt barn kommer att reagera likadant som vid de fysiska träffarna. Vissa barn kan dock känna sig mer bekväma eftersom de deltar hemifrån i en är en säker och trygg miljö, och kan anpassa sig relativt snabbt. Vissa barn kan tycka att det är obehagligt att se sig själv i kameran och interagera med andra via en skärm. Det är helt okej – ta ett steg i taget och samarbeta med din logoped eller psykolog för att hjälpa ditt barn att anpassa sig och komma vidare med behandlingen. 

3. Fortsätt med exponering

Även om du kanske inte kan röra dig som vanligt ute i samhället, finns det fortfarande flera sätt att fortsätta träna exponering på. Barnet kan öva på att ringa telefonsamtal till butiker eller restauranger för att fråga om de är öppna, eller hur man beställer varor för upphämtning eller leverans. Dessutom kan du öva på att prata med vänner och familjemedlemmar med hjälp av Facetime, Zoom eller andra appar. Ni kan gå igenom lite frågar att ställa innan så blir det lättare för barnet och mer förutsägbart. 

För mer information, tips och råd, gå in på Selective Mutism Association Facebook-sida.