Kurs från Miami via Zoom

SMA digital kurs selektiv mutism.

I helgen gick vi, tillsammans med 40 deltagare från sex länder, denna kurs på distans från Miami. Den vänder sig till professionella som arbetar med selektiv mutism, och arrangeras av Selective Mutism Association. 
Kursen erbjöds för första gången digitalt, via Zoom, vilket gav oss möjligheten att delta på länk härifrån Sverige.

På schemat fanns föreläsningar, gruppdiskussioner och rollspel. Vi breddade vår kunskap om diagnosen och utbildades i behandlingsmetoder anpassade för terapi, skola och hem. Vi fick ta del av forskning, videomaterial och värdefulla råd riktade till familjer.

Vi knöt spännande kontakter och är så imponerade av upplägget och allt kursen gav. Självklart kommer vi att dela med oss av information och tips framöver.

Tala om tystnad blir med podd!

Detta är något vi haft i tankarna för år 2 eller 3, men eftersom vi behöver anpassa verksamheten efter verkligheten spelar vi in avsnitten redan nu istället. Vi kommer att producera sammanlagt 6 avsnitt till att börja med, och de första publiceras förhoppningsvis före sommaren.

En annan nyhet är att vi projektledare denna helg deltar i utbildning på Selective Mutism Training Institute i Miami – via länk. Om det berättar vi mer nästa vecka.

Våra digitala fotopromenader är uppskattade och nu senast deltog 11 familjer från olika delar av Sverige. Här är två exempel på kreativa bilder som togs på temat ”Fota något på marken.” Fotograferna heter Hedda 💜och John 🌳.

Nu startar våra digitala fotopromenader!

Tala om tystnad fotopromenader.

Har ditt barn selektiv mutism? Nu startar våra digitala fotopromenader för familjer som lever med diagnosen.

De skulle ha arrangerats fysiskt i samband med föreläsningar och föräldraträffar på några orter i Sverige, men det behöver vi på grund av coronaviruset avvakta med. Så istället testar vi denna lösning, som ger möjlighet för familjer i hela landet att delta.

Fotografi är ett universellt språk där inga ord behövs för att ge uttryck till tankar och känslor.
Deltagande familjemedlemmar får varje vecka en enkel uppgift att lösa med valfri kamera eller mobiltelefon. Det kan vara ”Ta en bild på det högsta trädet du ser” eller ”Fota din skugga”. Det handlar inte om att ta perfekta bilder, utan om att gå ut en stund i friska luften tillsammans och bara göra. Ni löser uppgiften på ert eget sätt, när och om motivation finns. Promenaden kan vara en kortis i bostadsområdet eller en längre skogstur. Stadsmiljö eller sandstrand – ni väljer. Hela eller delar av familjen deltar, när och om ni vill.
Vår projektledare Johanna är professionell fotograf med stor erfarenhet av att leda fotokurser för både barn och vuxna. Hon delar gärna med sig av fototips, samtidigt som ni delar med er av erfarenheter och bilder till varandra i en sluten grupp.

Ett kreativt och kravlöst sätt att mötas, och en del i synliggörandet av diagnosen selektiv mutism.
Att delta är kostnadsfritt. Ansök om medlemskap i Facebookgruppen ”Tala om tystnads fotopromenader”.

Tips på digitala kurser

Ett tips från oss i denna digitala tid. Lucy Nathanson, barnpsykolog och grundare av Confident Children i Storbritannien, har specialiserat sig på att hjälpa barn med selektiv mutism. På hennes hemsida hittar du metodmaterial både för föräldrar och skolor i form av digitala kurser. Vi hoppas att på sikt kunna presentera liknande material på svenska. 

Lovtips del 1: Spela spel tillsammans

Denna eller nästa vecka är det påsklov. 
Efter avrådan om resor och släktkalas är det mycket som inte blir sig likt. Årets påskfirande innebär därmed färre möjligheter för barn med selektiv mutism att kunna träna på exponering. 

Kanske har ditt barn tagit ett steg tillbaka i sin kommunikation under denna oroliga tid? Kanske har ditt barn pga sjukdom behövt hålla sig hemma från skolan eller pågående behandling? Vi befinner oss i ett nationellt krisläge och vårdens resurser är mycket begränsade. 
Men vi tycker om att tänka lösningsinriktat, och det finns fortfarande övningar vi familjer kan göra hemma för att hålla barnens kommunikation igång. 

Denna och nästa vecka delar vi därför med oss av tips som vi samlat in från yrkesverksamma och privatpersoner.

Har du ett eget tips som du anonymt vill dela med dig av? Skicka gärna ett meddelande eller email till oss: info@talaomtystnad.se

Tack för ert engagemang

Inlägget om vår nedladdningsbara PDF ”Vad är selektiv mutism?” har delats nära 90 gånger på bara några dagar. 
Vi känner tacksamhet för ert engagemang och hjälp att nå ut.

Texten är grunden till det informations- och metodmaterial som senare ska spridas till skolor, föreningar, BVC- BUP- och logopedmottagningar i hela Sverige.

Berätta gärna för oss vad ni tycker om innehållet. Saknas något? Varför är informationen viktig för just dig, hur kommer du att använda dig av den och hur du tror att den kan göra skillnad?

Länk till PDF: www.talaomtystnad.se/ladda-ner-var-pdf/

Ladies circles på besök

Ladoies circles bollnäs.

I dag kom representanter från Ladies Circle Bollnäs på studiebesök. 
Som tack fick vi det här kortet och en gåva i Tala om tystnads namn till Hjärnfonden – som är Ladies Circles nationella välgörenhetsprojekt. Stort tack för det, och för ett fint möte.
Vi önskar att vi kunde bjuda in många fler till studiebesök, föreläsningar och nätverksträffar nu under våren, men istället fokuserar vi på att hitta alternativa sätt att mötas i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 
Vi hoppas också att vår PDF ”Vad är selektiv mutism?” kan vara till hjälp. Du laddar ner den gratis här på talaomtystnad.se.