Tips till föräldrar i Coronatider

Träna i Coronatider.

Coronaviruset har förändrat världen och vi med den. Den stora utmaningen för oss alla är att hitta nya vägar i nya omständigheter.  Att vara förälder till ett barn med selektiv mutism kan även under de bästa förutsättningar vara rätt utmanande, men i nuvarande pandemi kan det bli ytterligare en dimension av svårigheter att ta sig igenom. 

Du kanske är orolig över hur du får ditt barn att gå vidare med de framsteg de gjort, hur man kan förhindra regression och hur man hanterar deras ökade ångest. Här är några tips från SMA som kan hjälpa dig och ditt barn att hantera denna nya situation och de känslor som kan uppstå.

  1. Träna på avslappnande aktiviteter 

Att hantera dina egna oroskänslor och att hjälpa ditt barn med att hantera sina, är ett viktigt första steg i denna process. Att använda mindfulness eller meditationstekniker kan vara till hjälp för att minska oroliga tankar. Använd ett positivt språk för att visa för ditt barn att även om du känner dig orolig, har du fortfarande kontroll och att allt kommer att ordna sig. Du kan till exempel säga ”Jag känner mig orolig idag, men jag vet att den här känslan kommer att gå över och jag kommer att må bättre igen.” Det kan hjälpa barnen att förstå att ångest är något som är normalt och kan hanteras, snarare än något att vara rädd för. Försök att hitta på aktiviteter som hjälper dig och ditt barn att känna lugn och trygghet. Träna tillsammans, lek utomhus, lägg pussel, pyssla, baka eller laga mat är exempel på aktiviteter som kan hjälpa dig att fokusera på annat och bli lugn.

2. Hitta nya sätt att fortsätta behandlingen på

I tider av social distansering kan det vara svårt att fortsätta med behandling på mottagning. Vissa regioner erbjuder terapi via appen ”Alltid Öppet”. Forskning visar att onlineterapi kan vara ett effektivt sätt vid behandling av selektiv mutism och andra ångeststörningar. Kontakta din behandlande specialist för att se om det här är en tjänst som de erbjuder. Förvänta dig inte att ditt barn kommer att reagera likadant som vid de fysiska träffarna. Vissa barn kan dock känna sig mer bekväma eftersom de deltar hemifrån i en är en säker och trygg miljö, och kan anpassa sig relativt snabbt. Vissa barn kan tycka att det är obehagligt att se sig själv i kameran och interagera med andra via en skärm. Det är helt okej – ta ett steg i taget och samarbeta med din logoped eller psykolog för att hjälpa ditt barn att anpassa sig och komma vidare med behandlingen. 

3. Fortsätt med exponering

Även om du kanske inte kan röra dig som vanligt ute i samhället, finns det fortfarande flera sätt att fortsätta träna exponering på. Barnet kan öva på att ringa telefonsamtal till butiker eller restauranger för att fråga om de är öppna, eller hur man beställer varor för upphämtning eller leverans. Dessutom kan du öva på att prata med vänner och familjemedlemmar med hjälp av Facetime, Zoom eller andra appar. Ni kan gå igenom lite frågar att ställa innan så blir det lättare för barnet och mer förutsägbart. 

För mer information, tips och råd, gå in på Selective Mutism Association Facebook-sida.

Poddavsnitt 4: Föräldraroll och familjeliv

”Till alla föräldrar: Kom ihåg att ni är grymma! 
Det som ni gör är jättesvårt. 
Varje gång något lyckas så ge er själva en stor guldstjärna. Varje gång ni inte lyckas så skaka av er det och tänk att ni nästa gång istället ska göra på ett annat sätt. 
Och om ni till och med får ångest så säg TACK ÅNGEST! Ångest får man ju för att man ska lära sig något, så försök att ta tillvara både det som funkar och inte.”

I det fjärde poddavsnittet om selektiv mutism träffar vi logopeden Charlotta Fröman som pratar om föräldrarollen, familjelivet och relationer.

Podden tar nu sommarledigt men vi är tillbaka med nya avsnitt i augusti.

Bilder från vårens fotopromenader

Här är några av många uttrycksfulla bilder som tagits under Tala om tystnads fotopromenader på distans. Deltagare är barn med selektiv mutism och deras familjer. Aktiviteten är en del av vårt treåriga arvsfondsprojekt som synliggör selektiv mutism. Fotografi används genomgående i projektet eftersom det är ett språk där ord inte behövs. 
Nu tar fotopromenaderna sommaruppehåll, men nya utmaningar kommer i augusti. Glad midsommar alla! 

Poddavsnitt 3 ute – Skolåldern

Vilka utmaningar möter ett barn med selektiv mutism i klassrummet? Hur kan lärare och annan personal anpassa undervisningen för ett barn som inte talar? 

Här är tredje avsnittet i vår podcast. Sprid gärna vidare till skolpersonal.

Sommartips!

Efter några intensiva veckor med slutspurt i skolbänken och skolavslutningar är det nu sommarlov för våra barn. 
Hur tillbringar ni tiden på bästa sätt? Tipsa oss gärna om aktiviteter eller utflyktsmål som uppskattas i just er familj.
Här kommer några tips och inspiration från oss till er föräldrar:

Bild 1: Gå ut med familjen på en gemensam fotopromenad. Välj ett gemensamt tema som till exempel ”träd” eller ”blomma” och fota med era mobiler. Det är roligt att se varandras bilder efteråt och prata om hur man löst temat. Varför inte förstora alla bilder och sätta upp i hemmet?

Bild 2: Två av våra poddavsnitt har nu publicerats på Soundcloud, och Acast, ytterligare två publiceras under sommaren. Vi pratar bland annat om sm i förskolan/skolan och om familjerelationer. Lyssna gärna!

Bild 3: Beställ boken eller e-boken ”Learning to play the game” av Jonathan Kohlmeier. Den handlar om Jonathans uppväxt med sm, och hur han till slut kom ur det. Idag arbetar han bland annat som föreläsare. Inspirerande och hoppfullt!

Bild 4 : Tala om tystnad är ett arvsfondsprojekt startat av föreningen Lokomotiv, som just nu visar fyra fotoutställningar på Träslottet i Hälsingland om någon har vägarna förbi. En av utställningarna heter #lokomotivtillsammans och innehåller vardagsbilder tagna under pandemin, av amatörer och proffs i olika delar av världen. Utställningen kan inom kort även ses digitalt på Lokomotivs Youtubekonto. 
En av fotograferna heter Victoria Will och har fotograferat utmaningarna med karantänlivet mellan hemmets fyra väggar. 
Kopplat till projektet finns en insamling till UNHCR för att hjälpa de mest utsatta.


Bild 5: Njut av sommaren! 🌼

Intervju med Glad & Snäll – det nya svarta

Igår blev Ebba intervjuad av Bitte Kempe Björkman till kanalen ”Glad & Snäll – det nya svarta”. Bitte uppmärksammar projekt som vill göra skillnad så vi är otroligt glada och tacksamma att vi fick vara med och prata om Tala om tystnad! 

(Disclaimer: Det står Föreningen ”Tala om tystnad” i vinjetten men det är projektet som avses. Till hösten kommer vi ju att starta upp en förening, men inte helt klart än om den kommer att ha samma namn som projektet.)

Poddavsnitt 2 ute! Om förskoleåldern

Fredag och poddavsnitt 2 ligger ute! Vi träffar Carina Engström, logoped och författare till boken ”Pratlust och talängslan”. Carina har 20 års arbetserfarenhet av selektiv mutism, och berättar om diagnosen i stort. Samtalet fokuserar på tiden i förskolan – med värdefulla tips riktade till pedagoger och föräldrar. 

Hjälp oss gärna att sprida intervjun. Informationen kan vara avgörande för ett barn som inte hörs (eller syns) på förskolan.

Poddavsnitt 1 ute nu! En introduktion

I premiäravsnittet får vi möta Johanna Syrén och Ebba Zettergren som är projektledare för Tala om Tystnad. Vi berättar mer om projektet och lite om oss själva – vilka är vi och varför startades projektet. Lyssna gärna när tid finns och hör av er med feedback eller frågor. I nästa avsnitt gästar logopeden Carina Engström för att prata om selektiv mutism under förskoletiden.