Gratis föreläsning på Youtube

Föreläsning Selektiv mutism

Nu finns äntligen vår föreläsning om selektiv mutism inspelad och publicerad! Den är 35 minuter lång och innehåller bland annat evidensbaserad bakgrund om diagnosen och generella råd ang behandling och bemötande av barn med selektiv mutism. Vi kommer under de närmaste veckorna att publicera fler filmer med ytterligare tips och metoder för:- Vårdnadshavare- Förskola- Skola- Fritid och föreningslivVi rekommenderar dock alla att se denna föreläsning först, eftersom den är övergripande och passar alla. Så sprid gärna länken vidare till familj, anhöriga och yrkesverksamma. Eller varför inte till alla du känner? Tillsammans hjälper vi de ofrivilligt tysta.

Fotopromenader i sommar

Fotopromenader i sommar

Den här veckan startar sommarlovet för många, och det gör våra fotopromenader också! I fjol deltog 50 familjer från hela Sverige, och vi hoppas att vi blir lika många i år. Johanna berättar här om upplägget, visar bilder, delar med sig av fototips och ger er tre utmaningar att lösa under juni och juli. Kolla på hela filmen direkt eller lite i taget. Gå sedan ut och fotografera sommaren tillsammans! 🌻🍓⛱🍦Tack till SP-stiftelsen.

Examensvecka

Examensvecka

Vi vill passa på att tacka och hylla de pedagoger och lärare runt om i landet som under året hjälpt ett barn med selektiv mutism. Tack för att du sett barnet, tagit de verbala hindren på allvar, skapat lösningar och bäddat för nästa steg. Barnet hade inte kunnat ta det utan dig. Tack för de små sakerna, och de stora. Du är så viktig! Du är trygghet. Förälder: Kommentera gärna med en hälsning till någon inom förskola eller skola som varit extra betydelsefull för ditt barn under året.

Jonathan Kohlmeier gästföreläser

Jonathan Kohlmeier

Jonathan Kohlmeier, New York, växte upp med selektiv mutism. Idag är han en van föreläsare som brinner för att hjälpa individer och vårdgivare som står inför liknande utmaningar. Den 31:a augusti föreläser Jonathan på Tala om tystnads digitala nätverksträff. Det är kostnadsfritt men ett slutet event, så du behöver vara medlem i föreningen för att få en inbjudan. Vi skickar ut nästa nyhetsbrev redan i eftermiddag som innehåller länk till denna nätverksträff samt sommaraktiviteten Tala om tystnads fotopromenader. Du som inte är medlem kan bli det direkt genom att swisha 150 kr till 123 265 0497. Glöm inte att skicka skärmdump på din betalning + namn och hemort till info@talaomtystnad.se (vi jobbar på ett smidigare system).

Uppdaterad information på 1177

1177 Vårdguiden

Vi tackar Sveriges största vårdguide 1177 för fint bemötande och samarbete. Beskrivningen av selektiv mutism är nu uppdaterad på 1177.se och man kommer att skicka ut denna PDF från Tala om tystnad till alla sina verksamhetschefer, med mer info och erbjudande om gratis föreläsning för rådgivare. Vi hoppas att många hör av sig!

Tack, tack, tack!

SP Stiftelsen

”SP-Stiftelsen har beslutat att bevilja er ansökan om 25 000 kr för att användas till i ansökan angivet ändamål.” I augusti arrangerar vi i Tala om tystnad en sommarträff för barn med selektiv mutism och deras familjer (fullbokat). Dagarna genomförs på initiativ av en ideell föräldragrupp i samarbete med ABF, Arvsfonden och Röstkonsulten. Stödet från SP-stiftelsen möjliggör att vi kan producera en digital utställning av barnens fotopromenader, samt ta fram metodmaterial och handledning inför framtida läger i fler delar av landet. https://www.spstiftelsen.se

Jojo har blivit talbok

Talbok Jojo och locket i halsen

VÅR JOJO HAR BLIVIT TALBOK ❤️ Myndigheten för tillgängliga medier arbetar för att alla ska ha nära till litteratur och samhällsinformation, oavsett läsförmåga. De ger personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi/synnedsättning tillgång genom att producera talböcker, punktskriftsböcker, taktila bilderböcker och e-textböcker. Böckerna och tidningarna laddas ner från myndighetens digitala bibliotek Legimus. Där finns över 130 000 titlar och vi är otroligt stolta över att ”Jojo och locket i halsen” nu är en av dem!

Här hittar du länk till boken på Legimus.

Nästa nätverksträff

Learning to play the game

Nästa nätverksträff ges via Zoom den 31 augusti kl 18-20. Temat är INIFRÅNPERSPEKTIV, med liveföreläsningar av två personer som växte upp med selektiv mutism.

Kl 18: Jonathan Kohlmeier, New York. Författare av boken ”Learning to Play the Game: My Journey Through Silence”. Jonathan diagnostiserades med selektiv mutism vid fem års ålder och brinner för att hjälpa individer och vårdgivare som står inför liknande utmaningar. Han är en uppskattad föreläsare och har tidigare talat om sina erfarenheter via Kurtz Psychology Consulting, Child Mind Institute, Selective Mutism Association, PBS Keeping Kids Healthy, BBC Our World och Svenska Logopedförbundet.

Kl 19: Louise Eklund, Stockholm. Konstnär och fotograf. Louise var diagnosticerad med selektiv mutism 1999-2006. Hon kommer att berätta om sina erfarenheter under barn-och ungdomstiden och dela med sig av tips till anhöriga och yrkesverksamma. ”Jag var tidigt väldigt medveten och skamsen för hur jag lät, såg ut, tänkte och kände. Jag inbillade mig tidigt att saker, situationer och åsikter var uppdelat i rätt och fel. Jag blev rädd för att ha fel, att vara fel. Att tänka, tycka och känna fel. Rädd för att göra bort mig, bli utpekad och utskrattad. Detta har lett till att jag i flera fall inte ens försöker, att jag ger upp vid första motstånd. Jag har inte heller känt mig värdig platsen jag är på och det jag har. Jag har tänkt att det måste vara ett missförstånd eller att någon bara varit snäll mot mig. Inte heller har jag tyckt om att vinna, för att jag inte glädjs av en vinst lika mycket som de flesta andra verkar göra. Dessutom har rädslan för blickarna av ett uppmärksammat resultat hämmat mig från att göra mitt bästa. Så jag har saktat in eller halkat för att medvetet komma efter.”
Våra nätverksträffar är digitala och kostnadsfria, men för att få en inbjudan behöver du vara medlem i föreningen Tala om tystnad. Så här blir du medlem: Betala 150 kr till Swish 123 265 0497 eller BG 5618-5275. Skicka sedan ett kvitto/skärmdump på betalningen tillsammans med ditt namn och ort till info@talaomtystnad.se. Märk mejlet ”Medlemskap”.

Fotografi: Louise Eklund

Fint beröm!

Jojo och locket i halsen

”Min dotter älskar Jojo-boken. Vi läser den för henne varje kväll. Hon kan inte somna utan den.”

”Min son har döpt sin kommande kattunge till Sebbe. När jag frågade var han fått det namnet ifrån svarade han att det finns en saga på förskolan han tycker så mycket om – Jojo och locket i halsen.”

Två fina historier från föräldrar till barn som inte har SM. Det gör oss glada att boken uppskattas av så många, och samtidigt hjälper till att sprida kunskap om selektiv mutism. Boken är just nu slutsåld, men ligger redan i tryckpressarna. Nya ex finns till försäljning om några veckor.

Kulturrådet

Kulturrådet.

Nu är våra tre böcker postade till Kulturrådets arbetsgrupper inom barn- och ungdomslitteratur, bildverk och serier samt facklitteratur. Vi hoppas så mycket på beviljat litteraturstöd, vilket skulle innebära att böckerna sprids till landets alla bibliotek. Vår handbok är för tillfället slutsåld, och endast några fåtal ex finns kvar av barnboken. Men vi trycker fler så snart vi kan och de kan därefter beställas även hos Bokus och Adlibris mfl.